Weekendresa

Weekendresa
På en weekendresa kan man uppleva detta.

Weekendresa och upplevelser!

Det här är två ord som håller samman. Ska du ut på en weekendresa så får du upplevelser, och vill du ha upplevelser, så ge dig iväg på en weekendresa. Det kan vara till egentligen vilken ort som helst. Bara du kommer iväg, och behöver packa din resväska. För egen del tycker jag om Tyskland. Det finns ju ett antal städer som ligger på lämpligt avstånd från den svenska huvudstaden, som är den plats jag utgår ifrån, även om jag inte bor där. I Tyskland tänker jag på Flensburg, Kiel, Hamburg och Bremen, alla platser som du enkelt når med tåg. Du ser då är du lite miljövänlig, också. Dels får du upplevelse, och dels är du miljövänlig.

weekendresa
Weekendresa – Utsikt från balkongen

Så vad att göra?

Det är egentligen bara att börja planera, leta efter platser som du vill besöka och uppleva. Se hur du tar dig dit, med tåg, eller du kanske ska vara riktigt miljövänlig, då får du cykla. Det är en annan aspekt på det hela, då får du dessutom kondition. Och hälsan bör vara på topp, så länge du inte cyklar omkull, det kan göra hiskeligt ont. Planera för en resa då med tåg. Jag ska inte påstå att tågen alltid kommer iväg på utsatt tid, det är en stark överdrift. Men ofta kommer de iväg, och då har du både Upplevelse och Weekend. Det är ju härligt att kunna se fram mot. 

weekendresa med shoppingcenter
Weekendresa med shoppingcenter

Tyskland – Belgien eller Nederländerna

Alla tre ligger ju inom någorlunda respektabelt avstånd från sverige. Du når stora delar av dessa länder på en dag. Du behöver inte byta tåg, i vart fall inte s ofta, och därmed riskera att få missa ett kommande tåg. Boka, njut och hoppas, det är så man ibland får åka tåg. 

Weekendresa med tåg.
Weekendresa med tåg.

Weekendresor

Om du blir senior, kan du själv välja hur länge din weekend ska vara, eller i vart fall hur länge du vill resa. För egen del brukar jag numera skapa resor till oss, hustrun och själv, som sträcker sig i två månader eller så. Då hinner vi landa, och upptäcka platsen som vi besöker, oavsett om det är Italien eller mera okända Kroatien. Det ger en betydligt högre stimulans och tillfredsställelse. För närvarande undersöker vi Kroatien, Zadar och senare Split. Den första har vi tidigare besökt en eftermiddag, aldrig bott i staden. I Split var vi varit ett antal gånger, och även bott där. Nu hittade vi ett ställe, som vi bodde för tio år sedan, och där vi ska bo även denna gång, det ska bli trevligt att återse denna plats. Där har vi redan våra rutiner, hur man går till badet, och var de bästa restaurangerna finns, den runt hörnet har jag saknat nu i tio år. Man får hoppas det är samma goda mat där, ännu.

Weekendresa med tåg ger dessa fina gatuskyltar
Weekendresa med tåg ger dessa fina gatuskyltar

Det här är ingen weekendresa, som du förstår, det som begränsar oss är Interrailkortet som säger att vi ska vara hemma om två månader. Funderar på en annan modell, då att vi köper två kort, ett som vi åker ut på och det andra när vi åker hem. Då styr tiden oss inte på något sett, mer än att man måste aktivera det inom elva månader. En sådan lösning kostar omkring 2000 sek mera, men ökar ju friheten ganska väsentligt. Då skulle man kunna bo utomlands under ett halvår eller på vintern, och se hur det verkligen är. Vi som bor i Sverige säger ju att det är alldeles underbart med årstiderna, om man gör som jag beskriver ovan, så blir det ju sommar året om, eller åtminstone nästan. Bor man på rätt ställe, så kommer det åtminstone ingen snö, kan man hoppas. Att leva som senior, är för det mesta alldeles underbart. Med sådana här förutsättningar blir det faktiskt ännu bättre. Välj hur lång din weekend ska vara.

Ett svar på “Weekendresa”

  1. Pingback: Interrail - Magazin 2 berömd