Stekpanna

Grillat – nog bra tillbehör för stekpannan.

En god stekpanna som du har i köket, eller på grillen, det måste ju vara det bästa redskap du kan ha. Enkelt slänger du ihop en underbar middag, oavsett om ni är seniorer eller barn. Alla kan bli nöjda och tillfredsställda med den mat som en stekpanna kan trolla fram.

Stekpanna av Kolstål

Jag tycker att en stekpanna gjord i kolstål är det bästa du kan ha i köket. Den fungerar alltid, om du nu sköter den på rätt sätt. När du använder den, så hettar du upp den ganska långsamt. Under användning så steker du dina grejer i olja eller kanske en klick smör. Efter stekning, så låter du stekpannan svalna i lugn och ro. Under tiden kan ni ju äta det underbara som stekpannan fixat. Därefter tar du stekpannan, och sköljer den vatten, för att sedan bara torka den torr, med hushållspapper. Vips, så är den klar för nästa användning. Du har stekpannan i ett grytskåp där det är torrt. Använder du dessa mycket enkla råd, så har du skaffat dig en vän för mycket lång tid framöver. Kanske till och med generationer. En väl använd stekpanna av kolstål, är en sådan grej som man bara längtar till. 

Vad kan du använda din stekpanna till?

Stekpanna - till god bacon
Stekpanna – till god bacon

Givetvis det som de flesta har kolstålspanna till, steka kött. Går du till YouTube så finns det massor med olika videos som visar hur enkelt du får till det där underbara köttet som du ofta får på restauranger. Har du en kolstålspanna av god kvalité så värmer du upp den lite lagom snabbt häll i lite olja, av neutral typ. Rapsolja eller Olivolja spelar ingen roll. När det är varmt, lägg i det kryddade köttet, med kryddningen neråt. Under tiden det börjar steka, kryddar du p andra sidan. När du ser att det börjar sippra upp vätska, då är det dags att vända köttet. Gör så och lägg då samtidigt i en klick smör, en krossad vitlöksklyfta och några kvistar timjan. Du kan gärna ösa, köttet med några skedar av din stekvätska, då får du om möjligt en ännu bättre värme i köttet. Har du termometer brukar man säga 56 – 57 grader, så blir det ett kött som passar de flesta. Har du högre temperatur får du mera välstekt, lägre temperatur blir det rödare innuti. Välj det du vill ha.

Annan god mat i kolstålspannan

Stekpanna till att steka lök i.
Stekpanna till att steka lök i.

Som jag skrivit, leta på YouTube, så hittar du massor med olika recept. De stora kockarna har sina egna kanaler, Markus Aujalay, Leif Mannerström, och Per Morberg är väl för närvarande de allra största. Sök på deras namn, så kommer det upp massor.

Markus Aujalays tips

Stekpanna i olika former
Stekpanna i olika former

Jag har lärt mig ganska mycket av dessa mästare. Ett tips, som jag numera använder varje gång, det är när jag steker något som ska ha tomatpuré i sig. Förr hällde jag bara i det som skulle i någon eller några matskedar. Numera gör jag ett litet hål i mitten av stekpannan, nja inte i själva pannan, utan jag flyttar bort det jag steker, så att jag kan hälla i tomatpurén i hålet, och låta det brynas där i en liten stund. Då får jag en lite mildare smak i anrättningen. Passar utmärkt när jag skapar köttfärssås, som jag tidigare hade två stekpannor till. En där jag stekte, och en där jag blandade, en panna med höga kanter. Nu har jag en kolstålspanna med höga kanter, och då kan jag laga hela rätten klar i samma redskap. Jag använder då givetvis också kolstålspannan till serveringen. Efter måltiden låter jag inte maten stå kvar, utan jag plockar ur det som eventuellt blir kvar, lägger det i en skål, och använder på veckans mys till att göra varma mackor. När jag plockat ur detta ur stekpannan, så kan jag enkelt diska ur min kolstålspanna, och torka den torr, innan jag ställer in den i grytskåpet, så är den klar till nästa gång jag ska laga mat.