Interrail

Buss i Dresden, ibland ersättning för Interrail.
Buss i Dresden, ibland ersättning för Interrail.

Interrail

Interrail. Gillar du att åka tåg och att resa? Då kan jag meddela att Interrail med all säkerhet kan vara ett alldeles utmärkt alternativ för dig. Det är enkelt och det ger dig frihet.

Interrail för dig!

Du skaffar dig ett interrailkort. Eller egentligen gör du först en preliminär plan på vart du vill åka, hur lång tid det tar, och först därefter skaffar du ett Interrailkort som passar dina planer. Ibland kan man behöva skaffa flera kort, om du nu har planer på att vara iväg länge, då kanske inte ett kort räcker. Men det är inte problem med att ha flera kort. Du skaffar dig själv betydligt större frihet, och kan stanna länge på em plats. Ibland kan det också vara intressant att köpa biljetten direkt, utan att använda en resdag på Interrail. Ska du åka en kort sträcka mellan två platser, där du stannar en längre tid, då är det alternativet för det mesta alldeles korrekt. Du ser, det finns säkert lika många varianter, som det finns tågresenärer. Tur att man inte är konduktör och ska hålla reda på allt det där. En resa skapar en berättelse.

Övernattningshotell

Wien hbf, en utmärkt järnvägsstation
Wien hbf, en utmärkt järnvägsstation

Med ett övernattningshotell menar jag ett hotell eller hostel där jag kan krypa in och sova en natt utan att lägga en förmögenhet eller att jag behöver transportera mig långa sträckor i en okänd stad. Allra helst ska hotellet ligga tvärs över gatan från järnvägsstationen. Jag kan här nämna Wien hauptbahnhof, den nybyggda sedan 2015, där det ligger tre fyra stora hotell i anslutning till järnvägsstationen. De uppfyller i och för sig inte mina önskemål om lågt pris, de flesta tar drygt tusen kronor för ett DR en natt. Ibland kan det vara värt det, och till nästa gång jag är på resa, då vet jag att jag kan komma till Wien sent på kvällen, jag har ändå nära till hotellet. Det är skillnad mot att komma till Hamburg. Omkring den järnvägsstationen är det lite skumt på kvällen, och ska man till ett av mina favorithotell, Novum, så blir det Taxi. Jag går inte genom dessa skumma kvarter.

Dresden hiskeligt bra

I Dresden mötte vi för första gången på A&O en vad jag förstår ganska ny kedja med hostels i första hand, men där man kunde få ett DR för rimliga pengar. I Dresden ligger detta hostel några hundra meter bort från järnvägsstationen, på en stor och väl upplyst gata, så även till Dresden  kan jag komma en sen kväll och gilla läget.

A&O

Han behöver inga hotell. Interrail.
Han behöver inga hotell. Interrail.

Det var en ny kedja för mig. När jag ser på deras hemsida noterar jag att de finns på många platser framförallt i Tyskland, men även en del i grannländer. Jag kommer framöver att kartlägga alla deras hotell, och försöka anpassa mina resor, så att vi kan kliva in och övernatta där, det känns rimligt. För ett antal hundralappar bodde vi i Dresden, och det gick alldeles utmärkt. Jag ska, som sagt prova några till, innan jag kan ha en fast åsikt. Återkommer i frågan.

Flera platser och länder som saknar tågförbindelse

Zadar, Kroatien, när man inte med tåg, inte heller med ubåt.
Zadar, Kroatien, när man inte med tåg, inte heller med ubåt.

Om jag har uppfattat det hela rätt, så är det främst på Balkan som tågen inte är speciellt utvecklade. Mellan vissa städer och platser kan man åka tåg, men medan en hel del andra får man krypa in i en buss. Känns lite sådär när man är inställd på tåg och alla dess fördelar. I Kroatien, där vi befinner oss nu, har man ingen tågförbindelse med Zadar, det är trots allt landets femte största stad. Från Zagreb, huvudstaden fick vi åka buss i drygt tre timmar. Det gick väl utan större problem, men bussar på balkan innebär ofta att toaletten är låst och att de kör på accord. De ska fram så snabbt som möjligt. Passagerarnas komfort kommer i andra hand. Kör man så illa, ökar trots allt olycksrisken. Och man läser ju då och då att det inträffar olyckor, där långfärdsbussar är inblandade. Jag är inte speciellt förvånad. Nästa stopp på vår resa blir Split, och dit ska vi också ta oss med hjälp av buss. Men från Split till Zagreb blir det kroatiskt tåg, det ska bli spännande att se hur det fungerar. Nyheter är alltid spännande. Och att uppleva tåg i ett nytt land är alltid en nyhet. Vi har besökt Kroatien förut, och vi vet att vi trivs i landet. Tidigare har vi kört bil, nu åker vi tåg eller mestadels tåg, då med Interrail.