Gravad lax, Mannerström eller Aujalay?

Gravad lax till midsommar
Blomster till Midsommar, och gravad lax.

Midsommar är lika med Mannerström


Gravad lax. För väldigt många är midsommar, och för all del andra helger, kopplade till Leif Mannerström eller åtminstone recept skapade av Mannerström. Det kan gälla gravad lax enligt Leif Mannerström, inlagd sill eller någon annan läckerhet, från havet, där Mannerströms recept tillhör de absolut populäraste.

Vad beror populariteten på?Jag skulle vilja påstå att kvalité går före kvantitet. Det Mannerström gör blir alltid på topp. Även om du aldrig gjort rätten tidigare, så är det egentligen bara att följa hur han gör, så blir det alldeles utmärkt. Och det är inte bara fisk som kommer från hans händer, han har skaffat sig en videokanal, där han visar massor med olika maträtter, där han ofta har en lite personlig tuch, som om du använder samma tips, kommer att få en utmärkt potatisgratäng, en jansson att plocka fram på småtimmarna eller kanske en ordentlig biff rydberg. Måltiderna och varianterna är många, och det finns med all sannolikhet något som passar alla.

Gravad lax enligt Leif MannerströmJag har inte järnkoll, men jag skulle tro att de flesta sökningarna på Google under midsommarveckan handlar om gravad lax med recept av Mannerström. Prova du också, så ökar din status som familjens kock, framförallt om ni har bjudit hem vänner över midsommar och du ska stå för midsommarmaten. Gravad lax finns på mångas midsommarbord, numera även på ditt. Jag tror Mannerström är ganska ensam om att visa sitt recept på gravad lax.

Boeuf Bourguignon mannerströmHan har skapat en hel del andra rätter, eller skapat ska jag inte säga, men gjort en del rätter på sitt egna sätt. Boeuf Bourguignon är en sådan, du vet den där franska som ska kokas under ganska lång tid. Den är dock ganska populär bland mästerkockarna. När jag söker på nätet så dyker kända namn som Myllymäki, Tina Nordström, morberg och några ytterligare kändiskockar upp på listan. Det är ganska bra, för då kan man läsa flera recept och välja vilken som passar exakt just mig.

Biff Rydberg Mannerström


En annan sådan rätt är Biff Rydberg, som ibland räknas som en oblanda pytt i panna. Jag tycker det är felaktig betäckning på denna underbara maträtt. Som jag kan tycka är lite knepig att få till. Köttet måste stekas till perfektion, en inte allt för lätt uppgift. Vill du ha en pytt i panna, så har Leig Mannerström givetvis en rätt även för det, en finhackad pytt i panna, som jag personligen har provat på och som blivit lite av favorit. Förr i tiden var jag lite lat, och plockade då fram en fryst krögarpytt från ICA, som i och för sig smakade bra, om jag fick krydda upp den med en extra lök, och stekta ägg. Numera gör jag alltid min pytt från grunden, då med råstekta potatisar, allt efter tips från Leif Mannerström. Det blir så hiskeligt mycket godare. Servera gärna med en senapskräm, som jag i och för sig inte är säker på att jag lärt mig av Leig Mannerström, men den finns där i vart fall, och piggar upp, så att min pytt i själva verket numera är i klass med Mannerström. Jag har i och för sif aldrig bjudit någon utanför familjen på den, och tur är nog det. När jag gör den blir det en ordentlig omgång, så mycket att det borde räcka till ganska många. Så blir det inte, det är knappt att det blir till Hustrun och mig.

Konkurrensen hårdnar, vem gör bästa gravade laxen, Markus Aujalay eller Leif Mannerström.Nu kan du ha en liten tävling i midsommar. Jag har nämligen skapat ett recept som Markus Aujalay är upphovsman till. Och Mannerströms recept, det vet du var det finns sedan tidigare. Prova med båda, och låt dina gäster avgöra vilket som blir bäst. Jag lovar,. det kommer att bli härliga diskussioner. Många har Leif Mannerström som sin absolut guru, men uppstickare, mannen med de pillriga ögonen, Markus Aujalay har skapat en Gravad lax med hovmästarsås som inte går av för hackor. Och för att du ska slippa dessa förutsatta tankar, med namn, så gör du givetvis ett blindtest. Smaka bedöm avge röster, och först därefter avslöjar du vilken som var vems.
Lycka till.

Ett svar på “Gravad lax, Mannerström eller Aujalay?”

  1. Pingback: Gravad lax mannerström - 2 - otrolig