Gjutjärnspannan kökets bästa vän

Det är absolut ingen överdrift att kalla Gjutjärnspannan för kökets bästa vän. Med den kan du enkelt fixa till det mesta. Kommer du dessutom ut i skogen, utan din vanliga spis, så halar du fram gjutjärnspannan, och lagar till en riktigt mustig middag. Du minns väl de gamla cowboysen i Vilda Västern, som bara slängde på gjutjärnspannan över den öppna elden, och snart hade de en vackert osande middag, som mättade alla som var med, så var det åtminstone på film, något bisarrare i verkligheten.
Men har du en väl använd gjutjärnspannan, så har du grunden till en god måltid, det vill jag påstå. Det handlar egentligen bara om du vill steka fläsk eller plocka igång en vacker korv stroganoff, gjutjärnspannan går hem i alla läger.
Korv Stroganoff i en Gjutjärnspanna
Du behöver följande ingredienser för att skapa ditt mästerverk: Receptet är för fyra personer.
700 gram falukorv
smör till stekning
1 gul lök
3 matskedar tomatpuré
2 matskedar vetemjöl
4 deciliter mjölk
2 deciliter vispgrädde
1 matsked dijonsenap
1 matsked grov osötad senap
1 matsked söt senap
salt och svartpeppar
Färsk dill
Färsk potatis eller Ris
Gör så här för att skapa din Korv Stroganoff
Det här receptet är gjort av Marcus Aujalay och det blir alldeles underbart gott. Så prova gärna:
Börja med att värma upp vätskan som ska vara med, mjölk och vispgrädde. Sedan strimlar du falukorven. Sätt på gjutjärnspannan på plattan och lägg i en klick med smör. När smöret tystnat, lägger du i den strimlade korven. Rör och och låt det steka. En del vill ha med mycket stekyta, andra vill inte ha stekyta på korven. Du väljer och gör som du vill ha det. Själv föredrar jag stekyta, så jag låter det hela steka ordentligt.
Skiva upp löken, och lägg den i gjutjärnspannan, och låt det hela fräsa i några minuter, så att löken blir mjuk. Gör sedan ett hål i mitten, där du lägger din Tomatpuré. Rör om det lite försiktigt, Tomatpurén ska fräsa till lite, då blir den betydligt mjukare i smaken, och det där obehagliga smaken som ibland kan bli av tomatpuré går bort. När det hela fräst en stund rör du om så att allt blandas, tomatpuré, falukorven och löken.
Pudra över vetemjölet, och rör om ordentligt så att det blandas väl. Gjutjärnspannan ska nu vara ganska varm, du plockar bort din uppvärmda vätska om du inte redan har gjort det. Häll den i gjutjärnspannan, och rör om. I och med att du redan har vätskan varm, så kommer det inte att bränna i gjutjärnspannan. Häll i vätskan och låt det få ett uppkok, och sedan ska du låta det hela sjuda i kanske tio minuter. Krydda upp den med salt och peppar.
Sist lägger du i senap, en matsked av vardera dijonsenap, en grov osötad senap och till sist en söt senap. Topp det hela med en ordentlig dos av dill. Smaka av. Sedan kan du servera med det du valde. Kanske kan du servera med en smörgåsgurka, eller om du är riktigt kaxig, servera med en saltgurka, eller åtminstone en bit. Du får massor av smakupplevelser.
Vill du se hur det går till, så har Marcus Aujalay numera en egen kanal på YouTube, där du kan se exakt hur man skapar detta mästerverk.
Laga mat i Gjutjärnspanna – Fläskpannkaka
Det finns många anledningar att laga mat i gjutjärnspannan. Du kan enkelt fixa en god fläskpannkaka, om du nu varit så smart så att du skaffat en gjutjärnspannan som du kan ha i ugnen. De allra flesta har skaffat sig en speciell pannkakspanna, då ofta av gjutjärn från Ronneby eller Skeppshult. De kan du givetvis använda och steka hela fläskpannkakan klar på spisen. Men jag föredrar numera att börja steka fläsk i min gjutjärnspanna, därefter häller jag på pannkakssmeten så att det täcker. låter det steka fram till jag kan vända på pannkakan. Då sätter jag in den i ugnen och låter den steka klart där. Det blir alldeles utmärkt. Här ärr receptet för ett antal fläskpannkakor. det är enkelt att skriva receptet, men det är väldigt svårt att avgöra hur många det kan bli. Det beror helt enkelt på vilken storlek du har på gjutjärnspannan.
Ingredienser
1 liter mjölk mellan eller röd
4 deciliter vetemjöl
en halv tesked salt
några korn socker
3 ägg
2 deciliter ClubSoda
Rimmat stekfläsk, kanske 800 gram
en klick smör
Gör så här för att skapa din fläskpannkaka
Börja med att blanda de torra ingredienserna i en rymlig bunke. Därefter häller du i 7 decileter mjölk och vispar så att allt har löst sig till en alldeles underbar och slät smet. Knäck i äggen och vispa igen. Till sist häller du i resterande mjölk och vispar till smeten är slät igen. Avsluta med att hälla i en eller två deciliter clubsoda eller någon annan kolsyrad dryck.
Plocka fram fläsket, och antingen tärnar du eller strimlar. Plocka fram gjutjärnspannan och sätt den på spisen. Värmen bör du ha kanske på sjuan på en nio gradig skala, eventuellt åttan. Lägg i en klick smör, och avvakta till smöret har smält och tystnat. Då lägger du i fläsket. Låt det steka så att det börjar få lite färg. Då plockar du upp det och lägger det på ett fat eller i en skål.
Nu måste du vidare ha bestämt dig för om du ska använda ugnen för dina fläskpannkakor eller om du ska steka fläskpannkakan klar på spisen. Använder du ugnen då sätter du på värmen till 225 grader. Plocka fram din gjutjärnspanna som du kan ställa i ugnen. Lägg i ganska rikligt med fläsk i den varma stekpannan, och så fyller du på med omkring 2 deciliter av din utmärkta pannkakssmet. Lite mera om du har en stor stekpanna, lite mindre om stekpannan är mindre. Låt det hela nu stå stilla på spisen ett tag. Du känner med stekspaden, så att du enkelt kan vända på pannkakan. När du gjort det, så hänger du in härligheten i ugnen. Har du flera stekpannor, så gör du samma sak igen. I Ugnen brukar det ta omkring tio minuter. Har du varmluft eller små stekpannor, kan du ju ställa in flera samtidigt. Det här sättet är lite långsammare, men det blir godare pannkakor, enligt mitt sätt att se på saken.
Stek fläskpannkakan på spisen.
Nu plockar du fram din pannkakslagg, sätt den på spisen och sätt värmen ganska högt, kanske 7/8 på en nio gradig skala. Var bara beredd på att sänka värmen om det blir för varmt. Lägg i rikligt med fläsk, och häll på smeten, kanske en deciliter. Du får anpassa mängden så att det täcker hela stekpannan. När det stekt en stund, så att det blivit stekyta i botten, så känner du att pannkakan har släppt. Då är det bara att vända den, antingen med stekspade eller att du hivar upp den u luften och fångar den på nedväg. Gör du den modellen ska du filma detta och lägga ut till allmän beskådning, då är du en köksmästare. Stek pannkakan klar, lägg upp och servera, då gärna med rårörda lingon. Eller någon annan form av sylt. Har du lyckats så har du blivit en favoritkock, framförallt hos de unga men även hos din partner.
Rengöra gjutjärnspannan
Det är en enkel process att rengöra gjutjärnspannan. Om den ser oaptitlig ut, den kan vara rostig eller något annat som fastnat, så behöver den en grundlig rengöring. Det en enkel process. Om du har använt gjutjärnspannan, så ska du bara diska ur den med varmt vatten, aldrig något diskmedel, utan enbart lite varmt vatten, så en diskborste och så rengör du gjutjärnspannan enkelt.
Har du fått en massa fastbränt, så kan du hälla på ett lager med grovt salt. Sätt din gjutjärnspanna sedan på plattan, högsta värmen på. När pannan blir varm rör du om i saltet, då helst med en träslev. När det gått tjugo eller ännu bättre trettio minuter plockar du bort gjutjärnspannan från spisen och låter den svalna. Häll därefter bort saltet, helst i en skål, då kan du nämligen se vad saltet har sugit upp. Torka ur gjutjärnspannan, och kanske behöver du låta den svalna ytterligare en stund. När du i princip kan lägga handen på pannan, tar du fram matolja, det kan vara oliv eller rapsolja, det spelar mindre roll, det som är viktigt är att den är neutral. Häll i ganska rikligt i stekpannan. Sätt den på plattan på låg värme, och låt den stå där i minst trettio minuter. Ha koll på gjutjärnspannan hela tiden. Har du för hög värme så kan det ju ta eld. Det är inte så bra. Ha ett lock som är större än din gjutjärnspanna, som du kan lägga över ifall det blir för varmt och börjar brinna. Absolut inget vatten. Dra av pannan och låt den stå och svalna. Se till att det hela tiden finns olja i pannan. Om det försvinner har du med stor sannolikhet lite för hög värme.
Sänk då värmen, och häll i lite mera olja.
Det här rengöringstipset gäller för insidan av din gjutjärnspanna. Blir det bränt i botten kan du enkelt ta bort det med en vanlig slipmaskin, som du slipar lite försiktigt. Botten får absolut inte bli ojämn, då får du slipa om allt. Eller kanske lämna in den till någon verkstad, så har kapacitet att slipa.
Leif Mannerström, gravad lax
Leif Mannerström har skapat en gravad lax, som jag tror står på många bord i midsommar, och för all del, på andra stora helger. Jag roade mig att söka på Google, och då finns den med som ett av de högsta sökningarna. Det är bra, för det är verkligen en klippa på midsommarbordet. Leif Mannerströms recept tror jag används av de flesta. I vart fall märks det ganska tydligt på vår receptblogg, där den sökningen går i topp inför varje storhelg, midsommar, påsk och jul. Vi svenskar är ju lite knepiga, oavsett helg så ska det fram ungefär samma mat, man ändrar bara på namnet, midsommarbord, påskbord och julbordet. Det som i stor skiljer är att på julbordet står julskinkan. Den återkommer numera ofta till påsk, då betydligt mindre och kallas påsk skinka. Jag har nog inte sett den på midsommarbordet, än så länge.
Mästerkockarnas recept
Det stora matintresset i vårt land, är det naturligt att de stora mästarna får komma till tals. Leif Mannerström är ju en av de mest respektabla, och alla hans recept är det många som gärna provar. Bland andra mästerkockar märks kanske de som varit mest i TV, Per Morberg, Tina Nordström, Tommy Myllymäki. Du har säkert hittat din favorit bland kockar. Har du hittat honom eller henne, så följer du gärna, och du letar recept på nätet.
Inlagd sill enligt Leif Mannerström
En annan finess, som med stor sannolikhet finns på många bord i under storhelger är sill. Många köper den färdiga sillen på ICA, men minst lika många vill prova att lägga in den alldeles själv. Det blir ofta godare när man får göra allt från grunden, då kan man dessutom prova lite nya smaker. Men det behöves en grund och det är den som Leif Mannerström har gett via sitt recept. Prova gärna du också.
Finns det annat man kan göra?
Det är jag hel övertygad om att det finns. Du kan till exempel gå till YouTube och söka på Leif Mannerström, då får du se honom i bild, när han fixar sina finesser, och du får dessutom höra hans kommentarer, det är ganska roligt, tycker då jag. Men jag är kanske lite nörd. Jag köper å andra sidan inte allt han gör, bara det absolut allra mesta. Jag ser gärna på andra som visar upp sig på YT. En av de senare favoriterna är Marcus Aujalay, mannen med de nöjda ögonen. Har du sett när han har gjort klart något, och så tittar han upp in i kameran, då ser han så där våldsamt nöjd ut. Då vet man att bara är att skriva upp ingredienserna, kila bort till butiken, införskaffa det som behövs, och så hem igen. På med videon, och försöka följa hur han gör. Även här brukar det bli alldeles utmärkt, för Markus tillhör den elit som man kan lita på. Han slarvar aldrig, han är aldrig stressad, och som han säger, mat får ta tid. Han stekte lök i något avsnitt och kommenterade när han stod och väntade: jag väntar som en nörd på att det ska bli klart, man måste ge matlagning tid, det är då det blir bra. Ett råd jag följer, numera.
Utveckla dina kunskaper
You Tube är en bra kanal om du vill utveckla dina matkunskaper. Det fanns massor med kockar, både riktiga och amatörer, som fixar, ofta en alldeles undervbar mat. Min senaste favorit är Marcus Aujalay. han lagar god husmanskost, för det mesta, med ett lugn som jag tror man behöver i köket. Ingen stress, bara allt i rätt ordning. Då blir maten dessutom mycket godare. Så innan du sätter igång med att laga mat, skaffa dig en plan på hur du ska göra, följ sedan den planen.