Fläskpannkaka – Minnesvärd

Tyvärr ingen bild på fläskpannkaka
Tyvärr ingen bild på fläskpannkaka, bara vanlig pannkaka.

Kan du tänka dig något bättre än en väl grillad fläskpannkaka. Okej då jag ska nog inte skriva grillad, för de flesta bakar sin fläskpannkaka i ugnen. Men väl där så blir det ju magnifikt gott. Du börjar med att tärna fläsket, det som nu är väl saltat. Stekt det så att det blir brynt. Så lägger du det stekta fläsket längst ner i en ugnsfast form. Häll över pannkakssmeten, så att du har en två tre centimeter tjock fläskpannkaka. Därefter in i ugnen, i omkring en timme, du känner om fläskpannkakan är fast, då är den färdig. Servera med en god sylt som blir lite kontrast till det salta fläsket. Där har du en riktigt maffig måltid.

Alla gillar inte fläskpannkaka

Jag måste säga att jag inte riktigt kan förstå detta att inte gilla fläskpannkaka. Min fru säger att det är det där lösa i mitten, och det har jag hört från flera olika håll. För egen del tycker jag att det just är det som sätter piff på anrättningen. Till skillnad mot vanlig pannkaka, den du steker i pannkakslaggen, där du inte har något ostabilt i mitten. Jag har inga problem med att äta sådant godsaker, heller, men fläskpannkakan ger lite extra piff i kryddan. Du vet några ägg, två deciliter vetemjöl, fem deciliter röd mjölk, och så lite salt, det är egentligen hela grejen. Visst det behövs stekfläsk, också. För egen del föredrar jag ICAs enkilos fläsk. Det är ofta bra skuret med fina jämna bitar. Andra märken på fläsk är ofta ojämna bitar. Det finns naturligtvis så att du kan skaffa hela bitar, där man får tärna det själv från början. Ibland är det bra, ofta mindre bra. Så för min del så blir det alltid ICAs  fläsk. Det är alltid bra och jämna bitar, då blir det även enkelt att avgöra hur mycket jag ska lägg i stekpannan, när jag gör min fläskpannkaka. OK, det har blivit en vanesak, jag har gjort det så många gånger att jag vet när jag ska sluta skära. Dagen efter kan jag använda resten av fläsket till Bruna Bönor, eller kanske ännu hellre stekt fläsk med löksås, och nypotatis. Ahh det lockas i munnen, jag tror att jag får ordna till den lunchen idag, så var det inte riktigt tänkt, men när jag skriver om det så vattnas det i munnen. För att råda bot mot detta, så får det bli dessa godsaker.

Fläskpannkaka på restaurang?

Jag vet inte om jag någonsin läst på någon meny att det har serverats fläskpannkaka på någon restaurang. Vanliga pannkakor har jag sett, då ofta på barnmenyn. Det är nog sällan man står och grejar med dessa i köket, utan man köper in frysta pannkakor, lägger på lite sylt och i många fall vispgrädde. Då blir barnen lyckliga, men jag då? Jag får aldrig prova pannkakor på restaurang, och aldrig har jag fått smaka fläskpannkaka. Mycket har jag provat, men detta, icke. Kan undra varför barnen ska kunna få sådan lyx. Fast å andra sidan när jag åkte på marknader och sålde mat, så hade jag frysta pannkakor med mig. Det gick som smör i solsken. Jag stekte i och för sig på dom lite i en stekpanna, då med en klick smör. Men det kom mig aldrig för att steka egna pannkakor, och servera. Det hade med stor sannolikhet varit betydligt godare, och säkert sålt betydligt mera. Det kan i och för sig vara lite tur, för jag hade ganska ordentligt mycket att göra ändå, jag sålde ofta raggmunk med stekt fläsk, det gick betydligt mera av än pannkakor. Vuxna tycker om raggmunk med fläsk, barnen tar pannkakor.